Veelgestelde vragen over homeopathie

Wat zit er nou eigenlijk in dat middeltje dat ik heb gekregen?

In alle gevallen zit er een stof in, die zó is verdund en geschud dat we bij bepaalde sterktes niet meer kunnen aantonen dat die stof werkelijk nog materieel in het water aanwezig is. Hoe werkt het dan? Tot voor kort gingen we ervan uit dat het water de informatie van de basisstof heeft overgenomen en op die manier het systeem ‘vertelt’ wat er moet gebeuren. Emoto heeft veel onderzoek gedaan naar het geheugen van water, mocht je daar meer over willen weten. Maar recent onderzoek toont aan dat nano-deeltjes van de stof in homeopathische verdunningen aanwezig zijn. Homeopathie is dus misschien wel gewoon Nano-technologie 🙂

De korrel waar de homeopathische (dus geschudde) verdunning op wordt uitgegoten, is gemaakt van melksuiker. Die korrel wordt doorgaans opgelost in water ingenomen. Ik stuur je een uitleg toe hoe je het middel kunt innemen (zie ook werkwijze).

In het flesje dat je van me krijgt, zit gedemineraliseerd water met enkele druppels alcohol 90% om het middel langere tijd te kunnen bewaren.

Kan het dat ik eerst zieker word van het middel dat ik heb gekregen?

Ja, dat kan. In de homeopathie noemen we dat een ‘beginverergering’. Je kunt je voorstellen dat de impuls die door het middel gegeven wordt, sterker uitvalt dan bedoeld (doordat het middel in een te grote sterkte is gegeven of doordat de cliënt gevoeliger reageert dan verwacht). De klachten die worden opgeroepen door het middel, zijn in principe gelijk aan de klachten die je al had, dus die lijken dan ineens erger te worden.
Voor een homeopaat kan dat een bevestiging zijn dat het middel werkt, maar het is niet wat we beogen. Zoals eerder gezegd zijn we op zoek naar de snelste, betrouwbaarste en onschadelijkste manier van genezing.

Hoe kan het dat ik er ineens andere klachten bij krijg?

Er zijn meerdere scenario’s mogelijk, die ik niet allemaal zal bespreken, want dan zitten we al wel echt diep in de homeopathie. Maar ik schets 2 meest voor de hand liggende mogelijkheden:

De eerste mogelijkheid is dat het middel juist is en dat je klachten krijgt die je eerder in je leven hebt gehad. Voor jou als cliënt is het uiteraard niet fijn, want je dacht dat je van die klacht af was. Maar voor de homeopaat is het goed nieuws! Het is namelijk zo dat we bij de behandeling van klachten met de meest actuele klacht beginnen, en langzaam werken we terug in de tijd. Dus klachten die je eerder in je leven had, komen later in de behandeling aan bod. Als oude klachten terugkomen, betekent dat dus dat het middel passend is en je systeem aan de gang is gezet.

Een andere mogelijkheid is de volgende: als het middel niet helemaal gelijkend is, maar er wel bij in de buurt zit (we hebben zo’n 5.000 homeopathische middelen, dus die kans bestaat), kan het zijn dat het middel voldoende gelijkend is om wel een reactie op te roepen, maar niet enkel de klachten te verhelpen waar je mee kwam. Helaas gaat dat in dit geval gepaard met nieuwe klachten, die je nog niet eerder had. Dit is niet de bedoeling en betekent dat mogelijk een ander middel geïndiceerd is.

Het is dus heel belangrijk om gedurende de homeopathische behandeling goed bij te houden welke klachten zich aandienen, hoe de ziekte zich ontwikkelt, zodat je dat met je homeopaat kunt bespreken.