Over klassieke homeopathie

Ik kan uren praten over homeopathie. Maar daar zit je misschien helemaal niet op te wachten. Daarom geef ik op deze pagina in het kort uitleg over homeopathie. Wil je toch meer informatie, dan kun je op deze pagina meer achtergrondinformatie vinden.

Klassieke homeopathie in een notendop

Het menselijk lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen. Dat maakt dat je, als je een kwetsuur of ziekte of iets dergelijks oploopt, in veel gevallen weer ‘vanzelf’ beter wordt. Zoals mijn opa zei: “het is vanzelf gekomen, dus het gaat vanzelf weer weg.”
Soms is dat waar. Maar soms stokt de genezing, en blijf je zitten met klachten die niet helemaal meer overgaan. Dat kunnen ernstige klachten zijn, maar ook kleinere kwaaltjes die je amper meer bemerkt na verloop van tijd.

Als de genezende reactie stagneert, zal het lichaam niet vanzelf weer aan de gang gaan met verdere genezing. Er ontstaat als het ware een nieuwe situatie, waarin het lichaam ‘genoegen neemt’ met de verminderde situatie. Om dat te doorbreken is een externe impuls nodig.

Een passend homeopathisch middel is precies die impuls die je lichaam nodig heeft om de genezingsreactie opnieuw aan te zwengelen. Daarbij is het middel idealiter zó passend, dat het alle belangrijke kenmerken van jouw klacht dekt. Op die manier wordt je lichaam gestimuleerd om de klacht(en) te gaan genezen.

Homeopathie geneest dus uiteindelijk niemand, dat doe je zelf. Homeopathie geeft je lichaam het zetje dat je nodig hebt om uit de ontstane impasse te komen.